POZITIVNI UČINKI JUTRANJE VADBE!

1. DOSLEDNOST:

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste načrtovali popoldansko ali večerno telesno aktivnost, pa ste jo zaradi drugih obveznosti morali odpovedati? Preprosta rešitev je, da zjutraj vstanete malce prej in poskrbite za približno eno uro časa, v katerem vas nihče ne bo motil.

2. IZBOLJŠUJE PREBAVO:

Telesna aktivnost zgodaj zjutraj pospeši prebavne procese v telesu in jih vzdržuje na visoki ravni še več ur po koncu vadbe.

3. ENERGIJSKA SPODBUDA:

S pomočjo dobre jutranje vadbe lahko izpraznite svoje misli, poiščete notranji mir in se pripravite na vse dnevne in stresne izzive. Jutranja vadba prav tako sprošča endorfine in nekatere hormone v telesu, kar bo poskrbelo za energijsko spodbudo, ki vas bo držala pokonci ure in ure.


4. ZVIŠUJE OSREDOTOČENOST:

Jutranja vadba zbudi telo in posledično tudi um, kar zvišuje našo pozornost na zunanje dražljaje. Redna jutranja vadba vam tako lahko pomaga pri višji osredotočenosti in izboljšanju mentalnih sposobnosti na kratki rok. Povečan tok kisika v možgane namreč lahko poskrbi za povišan mentalni focus.

5. BOLJŠE SPANJE:

Vsaka redna telesna aktivnost – zjutraj, popoldne ali zvečer – dokazano izboljšuje kvaliteto spanca. Jutranja vadba pa lahko ima še dodaten pozitiven učinek na vaše spanje – zgodnje zbujanje vas bo namreč prisililo v to, da tudi zvečer ležete v posteljo ob spodobni uri, kar bo še dodatno izboljšalo vaše spalne navade.

6. BOLJŠE PREHRANJEVALNE NAVADE:

Intenzivna jutranja aktivnost vas bo prisilila, da si privoščite krepek in zdrav zajtrk, prav tako pa bo pognala vaše telo v tek, zaradi česar si boste cel dan želeli veliko res hranljivih snovi.

7. BOLJŠI DOLGOROČNI UČINKI:

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki se telesni vadbi posvečajo zjutraj, običajno dosežejo precej boljše rezultate na dolgi rok. Zakaj? Ker naša telesa ljubijo rutino. Ko boste enkrat zagnali uspešno jutranjo vadbeno rutino, bodo pozitivni učinki na telo in zdravje precej hitrejši. Ena izmed raziskav je pokazala tudi, da 90 odstotkov ljudi, ki redno skrbi za telesno vadbo, to vadbo izvaja zjutraj. Ste sedaj že prepričani? Začnite z jutranjo vadbo in to čim prej!

8. LAŽJE ZBUJANJE:

Znano je, da fizična aktivnost v telesu sprošča endorfine, ki povzročajo občutek zadovoljstva, sreče in živahnosti. Ljudje, ki redno skrbijo za svoje telo, običajno komaj čakajo, da spet nastopi čas vadbe. Tisti, ki to počnejo zjutraj, torej komaj čakajo na jutro. Zagotovo je res, da boste zjutraj precej lažje vstali iz postelje, če se boste zavedali, da vas čaka koristna telesna vadba.